Eerste materiaalpech

Gisteren (23 Mei, 24e dag; stralend weer. 65 km gefietst) vanuit Cluny naar Montmerle-sur-Saone, naar camping municipal les Muriers (N46.074 E4.7622). Ik ben niet zo’n liefhebber van gemeente campings, omdat die doorgaans geen voorbeeld zijn van schoonheid en service, maar deze valt mee. Ook hier een zwembad, maar dat is men nog aan het vullen. Dus geen duik tot op heden..

Onderweg film ik op een bruggetje de TGV, die ik gisteren alleen heb mogen aanhoren. Hij komt aan en -zoefff- weg is ‘ie. Volgens mij reed hij nog niet op topsnelheid. Grote hekken om mij er van te weerhouden rare dingen in m’n hoofd te halen. Nu ben ik al een tijdje alleen onderweg en betrap ik mij er regelmatig op in mezelf te fluisteren, maar verder heb ik geen last van de, onofficiële, vierde K -Kampeerkoorts-, dus ik heb geen springneigingen. Verder die dag niet veel bijzonderheden.

Vandaag (24 Mei, 25e dag; stralend weer. 60km gefietst) probeert PB via landweggetjes een doorgaande weg te vermijden, met één groot nadeel: die weggetjes gaan op en neer. Het is doorgaans niet zo’n probleem om te stijgen, als je dan maar een poosje op dat niveau blijft fietsen, maar omhoog en weer omlaag, waarbij je in de afdaling al ziet dat je er weer aan moet, is minder. Afijn, dat hoort erbij, maar met 26¤ is het hard werken.

Als ik een mooi paadje zie naar een beekje, met een bruggetje en wat bomen, besluit ik te stoppen voor de lunch. Het is een onverhard pad en als ik op het bruggetje stop, wil ik mijn fiets over een hobbel in het pad tillen. Ik sjor aan mijn zadel en tot mijn schrik hoor ik een harde ‘krak’ en sta ik met het zadel in m’n handen, terwijl de fiets met het metalen frame van het zadel is blijven staan waar hij stond. Bij de ‘krak’ vlogen er twee dingen door de lucht en enigszins in paniek kijk ik welke onderdelen missen. Met nog zo’n 1600 km voor de boeg is het lastig vooruit komen zonder zadel…

Rustig blijven, fluister ik in mezelf; gewoon goed rondkijken. Ik vind al snel een kapje dat aan de voor/onderkant vast hoort te zitten; de schroef is door het plastic getrokken en dat kan ik snel repareren. Maar het tweede onderdeel dat wegvloog? Ik inspecteer het zadel en zie dat de twee grote knoppen aan de achterkant (waar je je als klein jochie, achterop de fiets, aanvast hield; pas op voor de veren!) bij mij geen veren zijn, maar twee plastic ‘kokers’ met in ieder een metalen ‘busje’ en één ervan mist. Wat de reden is voor deze constructie weet ik niet, maar ik merk snel dat het metalen busje zeer sterk magnetisch is…!? Met mijn mes kan ik het overgebleven busje makkelijk uit de koker liften. Daar moet ik dus naar op zoek..

Een sterk magnetisch, metalen busje. Waarom in godsnaam? Ik kan toch ook verder met slechts één? Worden mijn billen hierdoor ‘gemagnetiseerd’, ofzo? Maar dan fiets ik straks met één ‘gemagnetiseerde’ en één ‘onbehandelde’ bil en dat geeft ongetwijfeld problemen. Waarschijnlijk ga ik dan rondjes rijden!
Ik besluit goed verder te zoeken, maar vind niets; niet in het gras op het bruggetje waar de fiets staat, niet in het water, net over de rand..

Uiteindelijk besluit ik eerst maar gewoon te gaan eten en ik haal een tas van m’n fiets, die met een ‘spin’ zit vastgebonden en ja hoor: aan de metalen haak, aan het uiteinde van de spin ‘kleeft’ het ontbrekende busje. HOERA, geen rondjes, maar gewoon vooruit! Ik kan het zadel aan de voorkant gewoon reparen, alleen aan de achterkant zit het ‘los’, maar het past netjes op het frame. Met twee ‘tie-raps’ (inderdaad zeer handig EJ!) zorg ik ervoor dat het zadel niet losschiet, maar als ik er op zit is er geen probleem.

Opgelucht geniet ik van mijn stokbrood met ham en kaas en tomaat en de gebruikelijke liter melk. Heerlijk zit ik, met ogen dicht, me te bedenken welke catastofe mij bespaard is gebleven: in het midden van nergens, met een fiets zonder zadel.. Dat wordt dan lang lopen! Terwijl ik daar zit te mijmeren, hoor ik achter mij een enorm gebrom van insecten. Op het bruggetje, in de zon, zitten zo’n 30-40 vliegen, die om de paar seconden opvliegen, elkaar in de haren vliegen en vervolgens weer gaan ‘zitten’. Allemaal, echt allemaal met de ‘neus’ in de zelfde richting! Als er één verkeerd neerkomt, draait hij prompt in dezelfde richting als de anderen. En dat om de paar seconden: opvliegen, brommen, neerkomen en evt. draaien. Een vreemd schouwspel dat ik niet kan verklaren; ze zitten niet naar, of juist van de zon af, gedraaid (die staat in hun zij), niet in de wind, want die is er niet. De bioloog is weer eens ge’triggerd’.

En nu ik toch bezig ben: in het water zit een slimme, domme kikker, die iedere keer als ik opsta in het water verdwijnt (slim), maar na een tijdje door zou moeten hebben dat ik niet naar hem toekom en dus geen gevaar voor hem beteken, dus gewoon kan blijven zitten (dus toch dom). Na een tijdje durft hij het toch even aan en voor een klein moment kijken wij elkaar recht in de ogen. Ik win: hij springt (was een mooi schouwspel geweest als het andersom was..).
Tot slot zie ik, allemaal tijdens deze zelfde lunchpauze een felblauwe libel die een fel oranje vlinder achterna zit. Territoriaal gedrag of een uitzonderlijke, zeldzame observatie van het ontstaan van een nieuw genus. Kortom: over ‘de bloemetjes en de bijtjes’!

Het laatste deel van de route eindigt met een zeer forse klim naar de ‘Col de la Luère’, zo’n 22 km ten westen van Lyon, naar een camping die naar deze col is genoemd (N45.748 E4.6431). Het allerlaatste stukje stijgen doe ik lopend. Ik ben bekaf: colletje-op-colletje-af. De laatste was er één teveel. Al lopende komt de eigenaresse met de auto naar beneden rijden. ’s Avonds, als ik in de avondzon geniet van het formidabele uitzicht over de valei met in de verte de tweede stad van Frankrijk, komt zij mij een flinke kom soep brengen. Voor de klim! Zouden de Fransen niet aardig zijn?

Advertentie

Over Biking Banker

Biker & Hiker and in between a Banker
Dit bericht werd geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Eerste materiaalpech

 1. Helena zegt:

  Ha lieve Frank,
  eindelijk een berichtje van je schoonzus, ben je niet vergeten hoor denk vaak aan je terwijl ik door het Plantsoen wandel met Diede, waar o waar zou oom Fransj toch zijn ? Begrijp dat je inmiddels zo goed als in Lyon gearriveerd bent, hoezee, wat een geluk dat het busje kleefde aan de haak onderaan de spin, jaha een fiets met zadel is geen overbodige luxe als je nog zo’n eind moet!! Wat heerlijk he wanneer je de tijd aan jezelf hebt en kan genieten van de kleine dingen die je in de drukte van alledag niet ziet, de kikker, de libelle en een paar brommende vliegen, jij op een landweggetje in Frankrijk, Diede en ik op een bankje in een Leids park (ook best lekker). Ik ben erg benieuwd naar de rest van je leuke verhalen, ben met dit laatste verhaal begonnen dus heb nog een heel avontuur voor de boeg en jij ook!! Geniet geniet en geniet!! Succes met de tocht van morgen hoop dat er weinig collen op je pad komen!
  Lieve groetjes Helena

  • Ha sussie! Jouw avontuur is veel spannender dan het mijne hoor… (met al die luiers enzo..). Jij geniet vast ook enorm met die kleine wurm. Hoop dat de zon, net als bij mij, regelmatig op haar bolletje schijnt! Wanneer gaan jullie weer naar een huisje van SB? Lekker ontspannen in de bossen! Liefs

   -origineel bericht- Onderwerp: [Biking Banker] Reactie: “Eerste materiaalpech”

 2. EJ zegt:

  Dank voor de coordinaten Frank. We kunnen nu weer goed je camping bekijken. Mooie groene omgeving, althans op het moment dat t googlevliegtuigje overvloog.
  Google earth helaas nog geen 3D, dus of je verhalen over die reusachtige collen wel kloppen kunnen we niet chkn.
  En over fietsen zonder zadel bestaan natuurlijk vele flauwe grappen die niet geschikt zijn voor het vrije internet…

  • GE geen 3D?? Moet je maar eens op het wieltje van je muis drukken en de muis naar beneden (of naar boven) bewegen: de bergen schieten je scherm uit! Maarruh, in het echt is het allemaal veel steiler; GE vlakt flink af.. Of bedoelde je GMaps? Dat is inderdaad geen 3D. En bij die flauwe grappen kan ik me wat voorstellen…

   -origineel bericht- Onderwerp: [Biking Banker] Reactie: “Eerste materiaalpech”

  • EJ zegt:

   Moet nog ff uitzoeken hoe ik dat op de Ipad voorelkaar krijg, anders maar weer ns achter de pc kruipen om je Via Dolorosa te aanschouwen.

 3. Jetty zegt:

  Jemigdepemig, wat een pech. Fietsen zonder zadel…..aiai…..pijnlijk…..wel goed voor de bovenbeenspieren ! Ennuh Frank….in conclaaf met kikkers en vliegen….?! Het wordt tijd dat je naar huis komt 😉

  Bedankt voor je lieve woorden. Afgelopen maandag alweer een jaar geleden. Een moeilijk jaar met ups en downs.

  Jammer dat je niet bij mijn”feestje” kan zijn, 25 jaar Rabobank (en er dan nog zo goed uitzien, hahahahihihi).

  Nou, ik zou zeggen (lees: schrijven) nog vele veilige kilometers en tot de volgende x.

  Au revoir, Jetty.

  • Ach ja, je moet toch tegen ‘iets’ praten onderweg…! Maar verder gaat het goed hoor (”wat vroeg je net, kikker, of ik een prins ben….?”)…

   -origineel bericht- Onderwerp: [Biking Banker] Reactie: “Eerste materiaalpech”

 4. Gusta en Wim zegt:

  Er schuilt niet alleen een schijver in jou, maar nu ook nog een fietsenmaker en stage is toch wel handig!!!!!!
  gr.Gusta en Wim

  • ..kan helaas nog geen el. fietsen repareren; moet nog op stage bij de electricien 🙂

   -origineel bericht- Onderwerp: [Biking Banker] Reactie: “Eerste materiaalpech”

 5. Kees Zuijdweg zegt:

  Hee Frank,
  Al enige dagen (weekje) geen tijd gehad voor jouw reisverslagen. Ik ben dan ook wel enige tijd bezig geweest om jouw enorme schrijfproductie door te nemen. Met plezier en, gezien mijn aanstaande vakantie (Frankrijk en ook fietsen), een bron van voorpret. Eén aspect (voor jou twee?) is nog wat onderbelicht in de reisverslagen maar daar kunnen we het misschien tijdens onze rendez-vous nog over hebben.
  Dit weekend even contact?
  Hou je taai,
  Kees

  • Ha die Kees, Ik vroeg me al af waar je zat; wéér in ZOA? Maar misschien had je gewoon druk!? Ben wel benieuwd welke aspecten door mij onderbelicht zijn, maar tijdens een mooie rendez vous, onder het genot van een goed glas wijn mag je mij dat haarfijn uitleggen. Je zal met de auto eenstukje mijn richting op moeten komen, want col-op-col-af in de Haut Provence is geen katte(n)pis. We spreken elkaar; jij vertrekt begin juni toch? Misschien zie ik je wel rijden op de péage (denk aan het gaspedaal..).

   -origineel bericht- Onderwerp: [Biking Banker] Reactie: “Eerste materiaalpech”

 6. Roeland zegt:

  handige jongen jij!

  😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s