De ‘hel’ van Wallonië

4 Mei, 5e dag (N 50.5041 E 5.6687) De boekjes van Benjaminse beslaan diverse delen van de route. Ik heb een boekje bij me van Leiden naar Maastricht, waar ik op het laatste stuk van afwijk om bij Roy aan te komen in Meerssen. En ik heb de boekjes Amsterdam naar Barcelona (twee delen), die echter in Eindhoven begint en via Namen loopt. Het stuk in de Ardennen heb ik dus zelf samengesteld, net als het stuk boven Maastricht dat ik dacht door te steken naar Meerssen. Bij deze doorsteek ging het al mis! Dat leuke weggetje richting vliegveld Maastricht-Aken bleek over twee forse pukkels te gaan, die ik wat teveel vond voor een ‘snelle’ doorsteek. Dan maar een drukkere route langs een provinciale weg, waar gelukkig een fietspad langs loopt.

Zo heb ik de ook route van Meerssen naar Sprimont, in de waalse Ardennen, op een kaart van de provincie Luik (1:100.000) ingetekend, waar geen hoogtelijnen op staan. De wegen zien er behoorlijk recht uit, dus dat zal toch geen problemen opleveren..?

Na mijn eerste colletje begin ik me toch af te vragen hoe het verder gaat. De kilo’s op mijn fiets trekken mij behoorlijk naar beneden; de snelheid daalt tot 7-8 km/u. Maar alles wat naar boven gaat, komt ook weer naar beneden, dus even later suis ik met 40 km/u over een rechte weg het volgende dal in. Tijd om de fietshelm op te zetten, denk ik en ik zie de bezorgde blik van het thuisfront al voor me dat ik die nog niet op heb. Maar die racepan op mijn hoofd is wel warm, ondanks de tochtgaten; ik zweet inmiddels watervallen onder de oksels.. Dat leuke dal dat ik bereik is natuurlijk niet het eindpunt en, hup, daar gaat ie weer: omhoog, dit keer over een slingerende weg, waar ik bij iedere bocht hoop dat om de hoek de top ligt. Nee hoor, het gaat fijn nog even verder omhoog.

Op de luikse kaart turend begin ik me toch af te vragen of ik er niet beter aan doe om weer naar de Maas te fietsen en weliswaar een forse omweg te maken, maar aangezien water niet heuveltje-op-heuveltje-af stroomt (althans, ik heb nog nooit gehoord van de watervallen van Luik of de waalse ‘rapids’ in de Maas) vermoed ik dat ik mezelf een behoorlijke dienst doe als ik van mijn oorspronkelijke route afstap. En mijn rechterknie ook, want die begint lichtjes de trekken te vertonen, die ik ongeveer bij het 17 km-punt ondervind tijdens de halve marathon. En dat belooft niet veel goeds..

Onder Luik aan de Maas aangekomen moet ik toch nog een hele berg op naar mijn einddoel bij Hanneke en Michel. Ik sms haar dat ik aardig kapot ben, maar dat de laatste 19 km nog wel gaan. Laten dat nu 19 kms zijn die vrijwel alleen maar stijgen. Nooit zal ik meer vertrouwen op een kaart zonder hoogte lijnen! Lessons learned.

Het laatste stuk ‘hel’ van Wallonië doe ik op een liter grapefruitsap die ik nog snel even bij een Delhaize koop (+ een mars, die je volgens de reclame weer boordevol energie geeft; ik zou een pallet van die repen moeten opeten vrees ik). Ik kan geen pap meer zeggen als ik bij Hanneke aankom, maar gelukkig heb ik haar plastic groene toeter op mijn stuur gemonteerd (gekregen bij de borrel voor m’n 50e), die mijn komst luidruchtig aankondigt.

Het weerzien is warm en als Hanneke mij het bed toont waar ik mag slapen, concludeer ik dat ik via de hel in het paradijs ben beland: ik mag ik het hemelbed van Naomi slapen in haar roze slaapkamer. Compleet met witte gordijntjes en ladingen kussens en een heel zacht rood dekbed (zij slaapt overigens ergens anders). Dank je Naomi! Michel geeft nog gitaarles tot het avondeten en Hanneke en ik praten bij in de tuin bij de paarse/blauwe regen (purple rain? vraagt zij zich af). Zij heeft ook een kiwiboom/struik waarin na vele jaren voor het eerst echte kiwi’s groeien. Een lekker glas rode wijn en ‘het leven is verrukkeluk’, zoals Campert schrijft over Liesje. ‘ s Avonds na de ove(r)(n)heerlijke pizza, door Hanneke zelf gebakken (dank je voor het recept!), heb ik eindelijk weer wat tijd om het blog bij te houden. Eén nadeel: haar laptop is een waalse AppleMacintosh: niet alleen zijn de functies van een Mac heel anders dan op een pc van Microsoft, maar het waalse toetsenbord is compleet anders dan het nederlandse (geen ‘qwerty’). Rare Belgen, zou Obelix uitoepen (ondertussen een Romein uit zijn sandalen slaand). Ik zit dan ook regelmatig helemaal fout met mijn twee vingers op het toetsenbord. Zelfs met twee vingers kan je al snel redelijk blind typen, maar nu merk ik dat je met twee vingers ook behoorlijk veel verkeerde toetsen kan aanslaan. Ik probeer de fouten zoveel mogelijk te corrigeren, maar er zullen er ongetwijfeld nog inzitten. Om die reden is het pas na middernacht als ik de laptop uit doe. Michel heeft als goed gastheer op mij gewacht, wat natuurlijk niet nodig was. Ik slaap als een (roze) roos in mijn paradijs voor één nacht. De hel van Wallonië? Oh, die ben ik alweer vergeten…

Advertentie

Over Biking Banker

Biker & Hiker and in between a Banker
Dit bericht werd geplaatst in Reisverslagen. Bookmark de permalink .

2 reacties op De ‘hel’ van Wallonië

 1. Jort zegt:

  Ha Frank,

  Zojuist heb ik met de familie van je eerste paar dagen vernomen en wij kijken nu alweer uit naar de volgende update. Je verhalen lezen inderdaad ontzettend lekker weg. Zelf herkende ik ook een hoop uit jouw verhaal over de hel van Wallonië. Ook ik verkeek me elke keer op de lengte van de col, na elke bocht denk je nu eenmaal: ‘nu móet ik er wel zijn’. Ook mijn rechterknie begon op een gegeven moment kuren te vertonen, maar dat ging meestal met wat rust wel weer over. Wat mij tijdens die dagen in de Ardennen op de been hield, was het constant nuttigen van dextro, sportdrank en winegums (een echte aanrader) voor de snelle suikers. En dan bij de lunch wat substantielers; zelf koos ik meestal voor roggebrood met zalm.
  Goed, ik weet dat je je natuurlijk zelf ook in al die zaken hebt verdiept, dus ik zal me verder onthouden van het geven van meer tips.
  Nu ik dit aan het typen ben, besef ik me dat jouw verhaaltjes eigenlijk wel wat weg hebben van de columns van Martin Bril. Beide zijn jullie zeer bedreven in het opschrijven van alledaagse zaken; fantastisch!
  Tot slot wil ik je dan ook nog even op de hoogte brengen van wat wij met de Statema’s de afgelopen twee dagen hebben gedaan. We hebben een tour naar onze roots in Friesland en Rotterdam ondernomen. Samen met mijn oudste oom van 78 zijn we langs alle plekjes gegaan waar Statema geschiedenis is geschreven. Van Bolsward tot Witmarsum, overal hebben ze hun sporen achtergelaten. Het was erg gaaf dat mijn oom hier ook nog heel geanimeerd over kon vertellen en dus de ene na de andere anekdote opdiepte. Vandaag zijn we geëindigd in Rotterdam, om te kijken waar mijn vader is geboren en naar school is gegaan. Mijn opa is ook nog een aantal jaar in Sevilla en Malaga aan de slag geweest, dus een bezoekje aan die steden staat als volgende punt op de agenda.
  Nou Frank, het is alweer een aardig verhaal geworden. Geniet ervan en wij blijven je volgen!

  Jort en de groeten van mijn ouders en Nanne

  • Ha Jort, dank voor je compliment, maar aan ‘Le Bril’ kan ik zeker nog niet tippen! Of ik moet aan rokjes-dag een nieuwe feestdag toevoegen: wat dacht je van hot-pants-dag. Die tijd heb jij niet meegemaakt, maar een feest was het zeker!

   Dextro, sportdrank en winegums heb ik niet bij; ik doe het op wieger ketellapperkoek, komkommer en water… En natuurlijk regelmatig een koffiestop zoals nu in Paliseul.

   Een fantastisch initiatief om de roots van je familie te bezoeken. Maar ik zou toch vnl. aandringen op een bezoekje zuid Spanje. Kan jij je spaanse les van Salamanca met Jan weer in de praktijk brengen. ¿Hablas mucho o nunca mas?

   Ik vind het ook heerlijk om al die reacties te krijgen; zo houd ik een lijntje met de wereld in al mijn ‘eenzaamheid’. Dus blijf schrijven! Groeten aan Rein, Carla en Nanne. Ik heb al een paar lekkere recepten, Carla!

   -origineel bericht- Onderwerp: [Biking Banker] Reactie: “De ‘hel’ van Wallonië”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s